Olimpijski dan 2024

V petek, 21. 6., so učenci prve triade spoznavali pomen športa in gibanja, s posebnim poudarkom na olimpijskih igrah. Že v dopoldanskem času so se pomerili pri različnih izzivih na šolskem igrišču.

Sledil pa je vrhunec dopoldneva, našo šolo je obiskal prav poseben gost – športnik Andraž Lipolt, ki je kot deček obiskoval OŠ Antona Žnideršiča. Kot se pošalil, to ni samo naša, ampak tudi njegova šola. Lipolt je pozneje postal olimpijski športnik. Udeležil se je olimpijskih iger v Sydneyu leta 2000. Tekmoval je kot športni strelec, sicer v disciplini streljanja na glinaste golobe oziroma trap. Večkrat je bil državni prvak v svoji disciplini, 3. na mediteranskih igrah in 7. na svetovnem prvenstvu. V pogovoru je razlagal o svojih izkušnjah, ki si jih je pridobil pri športu ter o spominih na svoje šolske dni. Mlade je spodbudil k aktivnemu ukvarjanju s športom, a je hkrati poudaril, kako pomembno je ob tem tudi učenje in šolsko delo. Spregovoril je tudi o spominih na olimpijske igre. Učence je najbolj navdušila predstavitev Lipoltove opreme: športne puške, zaščitnih očal in slušalk. Sledil je kratek kviz, v katerem so učenci s pravilnimi odgovori prišli do nagrade – simpatične maskote letošnjih poletnih olimpijskih iger Foksija.

Zbrane sta nagovorila tudi župan Občine Ilirska Bistrica, dr. Gregor Kovačič in v. d. ravnateljice Nataša Olenik, ki je ob koncu sprejela tudi posebno darilo šoli – športnikov portret, ki ga je sam tudi podpisal. V imenu šole se zahvaljujemo Olimpijskemu komiteju Slovenije in Andražu Lipoltu.

Po pogovoru in kvizu so se učenci prve triade ponovno zbrali na šolskem igrišču. Prisluhnili so državni himni, saj se bliža dan državnosti in tudi olimpijski himni. Nato pa so skupaj z olimpijskim športnikom, županom in učitelji štartali na simboličen tek okrog igrišča. Ob prihodu v cilj so vsi dobili medalje, sladoled in vafelj, vsi pa so si želeli tudi Lipoltovega avtograma. Že kmalu bomo navijali na letošnjih poletnih olimpijskih igrah!

Več fotografij

Učiteljica Anja Hofman

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost