Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj

V sredo, 6. aprila, smo se učenci od 6. do 9. razreda zbrali v šolski jedilnici, da bi obeležili že 66. svetovni dan zdravja, ki ga praznujemo 7. aprila. Letošnji svetovni dan zdravja je posvečen sladkorni bolezni in poteka pod geslom »Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj«.

Našemu vabilu se je odzvala tudi regionalna koordinatorka Zdravih šol, ga. Nevenka Ražman iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje Koper ter g. Ivan Bergoč iz Društva diabetikov Ilirska Bistrica, ki sta zbrane tudi nagovorila.

Sladkorna bolezen zaradi svoje pogostnosti, zahtevne in kompleksne obravnave ter težkih posledic predstavlja velik zdravstveni izziv za vse nas. V razvitem svetu ostaja vodilni vzrok za slepoto, odpoved delovanja ledvic, amputacije spodnjih okončin ter bolezni srca in ožilja. Sladkorna bolezen se vse pogosteje pojavlja tudi v Sloveniji – od leta 2010 do 2014 se je število bolnikov, ki zaradi sladkorne bolezni prejemajo zdravila, povečalo za 12,5 %. Leta 2014 je zdravila za zniževanje krvnega sladkorja pri nas prejemalo že 104.550 bolnikov.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) zato poudarjajo pomen aktivnega in zdravega življenjskega sloga, ki vključuje skrb za telesno težo, redno gibanje in zdravo prehranjevanje, saj na ta način lahko preprečimo pojav sladkorne bolezni tipa 2 oziroma jo odložimo na čim poznejše življenjsko obdobje.

Ker je naša šola že peto leto vključena v mrežo Zdravih šol, ki jo vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje, smo se odločili, da se pridružimo njihovi vseslovenski akciji na osnovnih šolah – osvestiti učence o sladkorni bolezni.

V ta namen smo pripravili kviz o sladkorni bolezni, kjer so se pomerile 4 ekipe, sicer:

  • ekipa 8. a (Lea Celin, Lovrenc Primc in Domen Ujčič),
  • ekipa 8. b (Luca Joža Slosar, Mateja Lenček in Maja Logar),
  • ekipa 9. a (Ana Mari Možina, Naja Baša in Amanda Barbiš) in
  • ekipa 9. b (Anja Drožina, Alja Boštjančič in Jana Volk).

Ekipe so sestavljali učenci, ki so bili zelo uspešni na letošnjem tekmovanju v znanju o sladkorni bolezni. Učenci so odgovarjali na izžrebana vprašanja. Ker so bili pri odgovorih zelo uspešni, se je strokovna komisija odločila, da so zmagovalci vse ekipe.

Vse ekipe so dobile praktične nagrade, prav tako so nagrade dobili tudi sodelujoči učenci. Nagrade je podarilo Društvo diabetikov Ilirska Bistrica, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Benjamina Frank in Nada Šircelj

dscn1972

Več fotografij

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost