Obisk Škocjanskih jam

V torek, 12. 4. 2016 smo se 5. b in 5. a razred odpravila na naravoslovni dan v Škocjanske jame. Iz Ilirske Bistrice smo se odpeljali proti Škocjanu. Skoraj celo pot smo lahko na naši levi strani opazovali reko Reko. Učiteljica nam je med potjo pripovedovala pravljico Brkonja Čeljustnik pisatelja Bogomirja Magajne.

Ko smo stopili iz avtobusa, smo pomalicali. Nato smo se odpravili na razgledišče. Bilo je zelo zelo visoko, skoraj malo srhljivo, saj smo videli prepadne stene in v globini Reko, ki izginja v jamo. Pot smo nadaljevali proti vhodu v jame.

Najprej smo hodili približno 100 m po umetnem predoru, nato pa po pravi jami. Bilo je zelo lepo. Glavni rov delimo na dva dela, na Tiho jamo in Šumečo jamo. To pa zato, ker po Tihi jami ne teče nobena reka, po Šumeči jami pa bobni reka Reka.

Med potjo smo videli tudi prvo turistično pot. Bila je kar srhljiva, ker je bila zelo strma, skoraj nezaščitena in blizu roba prepada. Med potjo nam je vodička povedala nekaj zanimivosti o jami. Najbolj zanimivo mi je bilo, ko je razlagala o živalih, ki živijo v jamah. Ko smo prišli do izhoda, smo se malo spočili, nato pa odšli dvigalo. Z njim smo prišli nazaj do infotočke. Od tam smo šli na ogled makete krajec ob Škocjanskih jamah in na ogled filma o tem, kako so Škocjanske jame raziskovali včasih in kako jih danes. Bilo je zelo poučno.

Nato smo odšli na avtobus in se polni vtisov odpeljali domov.

Rok Boštjančič, 5. b

 IMG_2136

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost