Naravoslovni dan v Parku Škocjanske jame

V petek, 24. 3. 2017, smo 5. razredi odšli na naravoslovni dan v Škocjanske jame. Vsi smo z navdušenjem pričakali avtobus in se zbrali pred šolo. Ko smo prišli v vas Škocjan, smo najprej pojedli malico. Čez dobre pol ure smo odšli po vstopnice in se odpravili proti vhodu v jamo. Vodič nas je vodil skozi dolge rove v velikansko tiho jamo s kapniki, zavesami, stebri in ostalimi podzemnimi kraškimi pojavi. Hodili smo veliko časa, dokler nismo prišli v največjo jamo, Martelovo jamo, ki je visoka 146 m, široka 120 m in dolga 300 m. V tej jami je bil tudi največji steber. Kmalu smo zaslišali divje šumenje deroče reke Reke, ki ustvarja Škocjanske jame tako, da raztaplja apnenec.

Ko smo prečkali kanjon in hodili čez most, smo vsi radovedno usmerjali poglede navzdol in proti reki. Čudili smo se veličini jame, lepotam prepadnih sten in zastajal nam je dih ob pogledu na deročo reko. Kakor je bilo lepo, nam je bilo tudi malo srhljivo. Kmalu smo videli luč in ugotovili, da je podzemnega pohoda konec.

Z dvigalom smo se povzpeli na vrh, kjer smo pot nadaljevali do muzeja. Tam smo si ogledali kratek film o tem, kako so prvi ljudje pogumno začeli z raziskovanjem Škocjanskih jam.

Vsi veseli in polni novih vtisov smo se z avtobusom vrnili pred šolo.

Špela Škrlj 5. a

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost