Kako je nastala slika Objem na planetu prijateljstva

Učenci in učiteljica 5. a razreda smo se odločili, da bi ob prebiranju knjige Izginula slika in v okviru projekta Prijateljstvo ustvarili zanimivo in nadvse nenavadno sliko.

Pred poukom smo se najprej z učiteljico zbrale samo učenke in začele razmišljati, kakšno sliko bi ustvarile. Učiteljica nam je predlagala zamisel o spirali, ki jo je nato narisala na večji format, dolžine en meter. Deklice pa smo iz hrapavega papirja strgale koščke in vsak del spirale zapolnile z različnimi odtenki. Nato je učiteljica na sredino narisala veliko srce, ki smo ga oblepile z rdečo lepenko.

Za to likovno delo smo porabile kar veliko dni, skoraj dva tedna smo se srečevale pred poukom, pri tem pa smo se zabavale, poklepetale in se med seboj družile. Ko smo zapolnile še zadnji košček spirale, je bila ta videti čudovita. Tudi rdeče srce na sredini nam je lepo uspelo. S svojim delom smo bile zelo zadovoljne in prav ponosne smo opazovale, kaj smo ustvarile. Fantje pa so radovedno opazovali in nas spraševali, kaj bo iz tega nastalo.

Pri likovni umetnosti pa smo k oblikovanju slike povabile tudi fante, ki so delo nadaljevali v dvojicah. Učiteljica je vsakemu paru dala eno deščico in oni so jo zapolnili s hrapavim papirjem. Ko so to končali, je bila slika že skoraj končana. Učiteljica je sliko vzela domov, jo dokončala ter pobarvala z akrilnimi barvami in ji dodala okvir. Ko jo je prinesla v šolo, je bila dokončana slika videti prečudovita.

Ob ustvarjanju te slike je sodeloval vsak učenec našega razreda, vsi smo zelo uživali, se nasmejali in med delom smo lahko tudi poklepetali. Na koncu smo izbrali še naslov. Imeli smo veliko predlogov, zato smo izbrali najboljša dva in ju združili v enega: Objem na planetu prijateljstva.

V razredu smo pripravili prireditev, na katero smo povabili ravnateljico in nekaj učiteljic. Pripravili smo krajši kulturni program in zaprosili ravnateljico, da jo svečano odkrije. Sliko smo podarili šolskemu skladu.

V okviru projekta Naša mala knjižnica smo posneli še filmček o Tinetu in Binetu.

Več fotografij

Eva Logar, 5. a

NASLOV SLIKE: OBJEM NA PLANETU PRIJATELJSTVA

TEHNIKA: KOLAŽ – TRGANKA, AKRIL NA LES, 100 x 80 cm, 2017

SOUSTVARJALCI: UČENCI IN UČENKE 5. A OŠ ANTONA ŽNIDERŠIČA IL. BISTRICABaša Nuša, Batista Tine, Bergoč Klemen, Grlj Leja, Iskra Ula, Jovanovski Žan, Kocjan Zoja, Logar Eva, Logar Hana, Logar Manca, Markoski Hristijan, Miloševič Luka, Muha Matic, Nekić Izza, Primc Jan, Samsa Lan, Šepić Jan, Šircelj Rok, Škrlj Manca, Škrlj Špela, Tomažič Tim, Trakoštanec Naja in Udovič Aleksander

MENTORICA IN SOAVTORICA: DAMJANA BENIGAR KALUŽA, prof. razr. pouka

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost