Start up vikend – od ideje do podjetniške predstavitve

V petek, 7., in soboto, 8. oktobra 2022, smo na naši šoli izvedli Start up vikend, v katerega je bilo vključenih 31 učencev in učenk. Podjetniške aktivnosti so potekale pod vodstvom izvajalke Urše Žorž. Namen Start up vikenda je bil, da učenci preko timskega dela, sodelovanja in komuniciranja spoznajo osnove poslovnega modela. Učenci so sestavili 7 podjetniških skupin, v katerih so dva dni razvijali svojo poslovno idejo. V okviru aktivnosti so izdelali prototip, raziskali trg in konkurenco ter pripravili izračun finančnega modela. Oba dneva so jih spremljale mentorice Damjana Benigar Kaluža, Tanja Jenko Bratović in Doris Brne Vodopivec. Učencem je bil Start up vikend všeč, ker so se naučili razvijati nove ideje, ker so izvedeli veliko novih stvari o podjetništvu in ker so spoznali, da je pouk lahko lep ter zabaven. Predvsem pa so uživali v medsebojnem druženju in spanju v šolskih prostorih. Izrazili so željo, da bi še prišli na tako aktivnost, ker si želijo izvedeti še več stvari o podjetništvu in nadgraditi svoje podjetniške ideje.

Start up vikend se je končal v soboto popoldan, ko so skupine predstavile svoje poslovne modele s pitchem pred komisijo. To so sestavljale: ravnateljica naše šole mag. Ines Piljić, podjetnica Metka Mikuletič in predstavnica Podjetniškega inkubatorja Dolores Keš. Komisija je izbrala tri nagrajence. Za naj predstavitev (pitch) je bila izbrana skupina UNTAMED (nova šolska torba s termo žepom). Za idejo, ki je za družbo najbolj koristna, je bila izbrana skupina BRACES AND FOOD (hrana za uporabnike zobnih aparatov). Skupina SMART GROW pa je bila izbrana za naj idejo (ročka za zalivanje rastlin). Ostale ideje so še bile: kaj storiti z odpadnimi gumami, budilka, ki te zbudi na prijazen način, majica, ki te hladi ali greje, in pametni lonček za tople napitke. Vsem udeležencem Start up vikenda čestitamo! Aktivnosti financira SPIRIT Slovenija, javna agencija ob finančni podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Več fotografij

                                                                                                            Mentorska ekipa projekta

Svoje vtise pa je strnila tudi udeleženka – sedmošolka Dana Ličan:

V petek in soboto so se nekateri učenci udeležili start-up vikenda, kjer so pripravili predstavitev ideje ki bi rešila težavo ali spremenila svet. Zmagovalne ideje so bile SMART GROW, UNTAMED IN BRACESANDFOOD. Učenci so iz petka na soboto prespali v šoli v različnih učilnicah, vendar so večino časa preživeli v jedilnici. Bilo je poskrbljeno za vse obroke in malice. Zmagovalci pa so tudi dobili darilo, ki je vsebovalo: power bank, čokoladice, bon za kos družinske pice in tako naprej. Učenci so se tudi zvečer zabavali zunaj in v učilnicah, saj so se igrali različne igrice in pred spanje gledali filme in se med seboj pogovarjali ter peli karaoke. Na start-up vikendu so se imeli zelo lepo.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost