Naši mladi raziskovalci

V petek, 25. 5. 2018, se je odvijal že 9. kongres mladih raziskovalcev Biosfernega območja Kras in porečja Reke. Tokrat smo se srečali na OŠ Bogomirja Magajne v Divači. Letošnja tema je bila vremenoslovje.

Na naši šoli so učenci raziskovali oblake. Osmošolki Špelo Čekada in Agnes Kresevič je zanimalo, kako nastanejo oblaki, zakaj so različnih oblik, zakaj so na različnih višinah, kateri oblaki prinašajo dež in zakaj so različnih barv. Ugotovili sta, da se oblaki med seboj razlikujejo, ker nastajajo zaradi različnih vzrokov in pri različnih razmerah. V osnovi ločimo štiri vrste oblakov, veliko je tudi kombinacij. Strokovnjaki, ki pripravljajo vremenske napovedi, pazljivo proučujejo oblake. Šestošolka Zoja Kocjan je predstavitev popestrila s tem, da je oblake narisala, šestošolec Klemen Bergoč pa je med šolskim letom pridno fotografiral nebo. Povzetke naše raziskovalne naloge so učenci predstavili na plakatu. V Parku Škocjanske jame so plakate iz vseh šol natisnili. Ob plakatih je potekala predstavitev raziskovalnih nalog. Razstava bo v prihodnjem šolskem letu potovala po šolah, ki so sodelovale na kongresu.

Po koncu predstavitev je Park za mlade raziskovalce pripravil presenečenje. Sara Kebe iz Hiše eksperimentov jih je zabavala z zanimivimi poskusi na temo Plinologija. Srečanje smo zaključili ob sladki potici in medsebojnem druženju.

Več o prireditvi si lahko preberete na spodnji povezavi: https://www.hisa-odlicnosti-bok.si/slo/deveti-kongres-mladih-raziskovalcev-biosfernega-obmocja-kras-in-porecja-reke.

Mentorici: Benjamina Frank in Nada Šircelj

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost