Zlata dediščina identitete

V Cankarjevem letu je bilo sodelovanje na tekmovanju iz znanja slovenščine še posebej zanimivo, saj so učenci brali in se poglabljali v besedila, ki so jim bila po vsebini blizu, hkrati pa so se s svojo izvirnostjo in slogom povezovala z dediščino nas vseh in nas opominjala na lastno identiteto, ki jo čutimo kot narod in kot posamezniki v današnjem času in prostoru.

Ob navdušenju in spodbudah prizadevnih mentoric se je na šoli OŠ Antona Žnideršiča letos Cankarjevega tekmovanja udeležilo kar 53 učencev od 3. do 9. razreda. Brali so Perocijino pravljico Moj dežnik je lahko balon (3. r.), Seliškarjev mladinski roman Bratovščina Sinjega galeba (4. in 5. r.), Avtobus ob treh Nataše Konc Lorenzzuti in Vorančeve Solzice (6. in 7. r.) ter Mödernorferjevega Kita na plaži in Cankarjeve črtice Moje življenje (8. in 9. r.).

Da so se vsi resno lotili svojega dela, kažejo izjemni rezultati, saj je letos na šolskem tekmovanju bronasto priznanje prejelo kar 22 učencev od 4. do 9. razreda.

Najboljši učenci 8. in 9. razreda, Ana Samokec (9. r.), Ema Grilj (8. r.) in Rok Boštjančič (8. r.), so se udeležili območnega tekmovanja v Piranu, na katerem so se v poznavanju književnosti, razumevanju in poglabljanju v vsebino del ter v pisanju pomerili s svojimi vrstniki. Tam so vsi trije dosegli najvišje rezultate in prejeli srebrna priznanja, osmošolca Ema Grilj (1. mesto) in Rok Boštjančič (4. mesto) pa sta bila uvrščena na državno tekmovanje iz znanja slovenščine za Cankarjevo priznanje. Na državnem tekmovanju je Rok Boštjančič prejel zlato priznanje in se tako postavil ob bok najboljšim učencem v državi.

Prav vsi, ki sodelujejo na tekmovanju za Cankarjevo priznanje, radi berejo in spoznavajo literaturo in si že s samim sodelovanjem zaslužijo vse pohvale, posebej pa so za uspehe in rezultate zaslužne prizadevne mentorice Ljubica Jenko (3. r.), Zdenka Vičič Pugelj (4. r.), Nadja Jagodnik (5. r.), Damjana Benigar Kaluža (5. r.), Helena Pirih Rosa (6. in 7. r.) in Gabriela B. Blokar (8. in 9. r.), ki znajo na primeren način motivirati mlade bralce in v njih vzbujati in ohranjati ljubezen do knjig,  ki so naša najpomembnejša dediščina in naša identiteta.

 Bronasta priznanja so prejeli:

Tekmovalec Razred Mentorica
Zala Mavrič 4.a Zdenka Vičič Pugelj
Ana Primc 4. a Zdenka Vičič Pugelj
Zarja Rojc 4. a Zdenka Vičič Pugelj
Maša Šestan 4. a Zdenka Vičič Pugelj
Vana Šircelj 5. a Damjana Benigar Kaluža
Lara Torjan 5. b Nadja Jagodnik
Tajda Ličan 5. a Damjana Benigar Kaluža
Eneja Ozbič Primc 5. b Nadja Jagodnik
Chiara Tomšič 5. a Damjana Benigar Kaluža
Nena Ujčič 5. b Nadja Jagodnik
Špela Baša 5. a Damjana Benigar Kaluža
Zarja Bergoč 5. b Nadja Jagodnik
Lina Volk 5. b Nadja Jagodnik
Hana Logar 7. a Helena Pirih Rosa
Lara Rolih 7. b Helena Pirih Rosa
Manca Škrlj 7. a Helena Pirih Rosa
Maja Primc 7. b Helena Pirih Rosa
Rok Boštjančič 8. b Gabriela B. Blokar
Ema Grilj 8. b Gabriela B. Blokar
Maj Juš Slosar 8. b Gabriela B. Blokar
Ana Samokec 9.b Gabriela B. Blokar
Špela Čekada 9.a Gabriela B. Blokar

Srebrna priznanja so prejeli:

Tekmovalec Razred Mentorica
Ema Grilj 8. b Gabriela B. Blokar
Rok Boštjančič 8. b Gabriela B. Blokar
Ana Samokec 9. b Gabriela B. Blokar

Zlato priznanje je prejel:

Tekmovalec Razred Mentorica
Rok Boštjančič 8.b Gabriela B. Blokar

Vsem navdušencem nad literaturo in njihovim mentoricam iskreno čestitamo in jim želimo, da bi še naprej z veseljem brali in uživali ob delih slovenskih književnikov.

organizatorka CT in mentorica Gabriela B. Blokar

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost