Ob svetovnem dnevu čebel – Iz čebelnjaka Antona Žnideršiča

Pri krožku literarne urice nas je letos zanimalo raziskovanje skupnih značilnosti Antona Žnideršiča in Dragotina Ketteja, ki sta se rodila v istem časovnem obdobju na naših bistriških tleh. Ugotovili smo, da sta bila oba zelo uspešna, vsak na svojem področju. Žnideršič, po katerem nosi ime tudi naša šola, se je lotil izboljšav na področju čebelarstva in je v Il. Bistrici ustanovil trgovino s čebelarskimi pripomočki. Obiskali smo tudi Čebelarski dom, ki nosi ime po Antonu Žnideršiču in se naučili marsikaj zanimivega o čebelah. Med drugim tudi to, da Svetovni dan čebel obeležujemo 20. maja, ker se je na ta dan (leta 1734) rodil pionir sodobnega čebelarstva Anton Janša in da je razglasitev praznika v okviru Organizacije Združenih narodov predlagala Slovenija.

Ob prebiranju Kettejevih pesmi smo spoznali, kako skrben odnos je imel do narave in živali. Najbolj všeč nam je bila pesem Deček in cvet, ki govori o tem, da je treba spoštovati naravo, sožitje v njej. Na podlagi te pesmi smo sestavili sodobno, repersko izvedbo in plesno dramatizacijo. Ugotovili pa smo, da je Kette umrl zelo mlad in da letos mineva že 120 let od njegove smrti.

Ob zaključku projekta smo naše raziskovanje in ustvarjanje zabeležili v krajši filmski zapis. Zahvaljujemo se gospodu Vladimirju Vinšku, ki je znal ujeti to našo razposajenost in ustvarjalni utrip ter ju spraviti v zanimiv video posnetek z naslovom Iz čebelnjaka Antona Žnideršiča. Z videoposnetkom se bomo prijavili na natečaj Čebelarske zveze Slovenije. Zahvala pa gre tudi čebelarju Dodič Niku iz čebelarskemu društvu AŽ Il. Bistrica, da si je vzel čas in nam povedal veliko zanimih in poučnih informacij.

Videoposnetek si lahko ogledate TUKAJ.

Ob svetovnem dnevu čebel vas lepo vabimo k ogledu naših čebelarskih dogodivščin, kjer smo našli prostor za pridobivanje znanja zunaj šolskih zidov, kjer nam je bila dovoljena otroška razposajenost in nam je bil dopuščen čas za domišljijo, ustvarjanje ter prijetno druženje.

Damjana Benigar Kaluža, mentorica

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost