Pojmo s srci

Zadnji dan pred prvomajskimi počitnicami se je tudi naša šola pridružila vseslovenski akciji Vseslovensko petje s srci. Pobudnica akcije Mateja Brečko je zapisala:


Slovenski človek je ponosen, ko uporabi svoj jezik, ko spoštuje svojo kulturo, svojo tradicijo. Petje je izraz svobode. Svobode izražanja naše kulture. Slovenci smo narod petja in prav petje je tisto, ki nas bolje poveže. Vse generacije, vse družbene sloje doma in po svetu, s posluhom ali brez in to kjerkoli. Prikličimo spomin na to, kdo smo. Povežimo se v zvočno zaveso in na navidezni oder stopimo vsi.
Petje je naša najobsežnejša kultura, na katero smo ponosni, z bogato zakladnico pesmi, ki še živijo med nami in z največ pevskimi zbori v svetovnem merilu. Z zvokom in glasbo lahko postanemo bolj zdravi, lahko prekinemo negativne lastnosti in vzorce, ki se pojavijo v fizičnem telesu in v okolju. Petje vpliva na čustveno in mentalno ter duhovno stanje človeka, ki prinaša mir in ravnotežje
.

Zaradi omejitev, ki jih prinaša epidemija, je prepevanje na naši šoli potekalo po učilnicah, odprli smo vrata in zadoneli so naši glasovi. Na hodniku so nas spremljali glasbeniki: harmonikaš Matic Muha, baritonist  Andraž Tomšič in kitarist Rok Šircelj. Na začetku smo zapeli slovensko himno Zdravljico, sledila je neuradna himna Ilirske Bistrice z naslovom Tječe, tječe, bistra uoda. Nadaljevali smo s pesmijo Čebelar. Ker je naša šola poimenovana po bistriškem čebelarju Antonu Žnideršiču, jo pogosto prepevamo. Zadnja pesem pa je bila zimzelena melodija Dan ljubezni.  

Dobršen del minulega leta smo preživeli doma, brez druženja s prijatelji, sorodniki, sošolci, kolegi, zato je bilo druženje ob petju tokrat zares nekaj posebnega. Po dolgem času smo imeli učitelji in učenci skupen dogodek, ki nas je vse razveselil! Pojmo s srci, pojmo zase in za druge!


Učiteljica Anja Hofman

… SVOBODNO SONCE NAJ SIJE SPET,
NA TO DEŽELO IN NA VES SVET,
SVOBODNA PESEM NAJ ZDRUŽI NAS,
(DA PREMAGAMO TUDI TA ČAS) …

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost