Predpustno medgeneracijsko branje

V četrtek, 22. 2., smo se zbrali na prijetnem druženju. V našo šolsko knjižnico smo prišli učenci drugega in prvega razreda ter dve učenki osmega razreda. Pridružili so se nam tudi njihovi starši in stari starši.

Pogovarjali smo se o prihajajočem pustu in prebrali slovensko ljudsko pravljico O Pustu in zakletem gradu. Ta govori o upokojenem rimskem vojaku Pustu, ki je moral prespati v zakletem gradu, v katerem so strašili vragi. Kot stari vojak se vragov seveda ni ustrašil, v kozji rog pa jih je ugnal s pomočjo čudežne torbice in kart, ki jih je dobil v zahvalo za dobri deli. Pust je z vragi odigral več partij kart in vsako je zmagal, vragi so se razjezili, Pust pa jih je ujel v čudežno torbo. Močne kovače je zaprosil, da z vso močjo tolčejo po torbi in vragi so na koncu v strahu zbežali v pekel. Za to dobro delo mu je graščak obljubil, da bodo odslej na ta dan v graščini vsako leto pripravil obilno gostijo in pustovanje v čast vojaka Pusta, ki je pregnal vrage v pekel. In tako je še dandanes.

Na našem predpustnem druženju pa to ni bilo vse. Po pravljici smo naredili še vsak svojo škoromatovo kapo in se tako pripravili na pustovanje.  Vsi smo ob pravljici zelo uživali in se veselili druženja med ustvarjanjem škoromatovih kap. Dogodek je potekal pod vodstvom učiteljic Gabriele B. Blokar in Mateje Kosič.

Več fotografij

Zala Mavrič in Neja Grlj, 8. a

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost