Vodni mlinček

Učenci 4. a smo izdelali vodni mlinček ali vodno kolo. V škatli smo imeli navodila in material. Najprej smo si pripravili in zaščitili mizo z lesonitno ploščo. Nato smo pripravili različno orodje: olfa nož, šilo, klešče, kladivo, škarje in ravnilo. Gradiva smo poiskali v naravoslovni škatli: stiropor, dve bucki, šest kavnih plastičnih žličk, dve žički in leseno deščico. Najprej smo z olfa nožen obrezali stiropor, da je nastal krog. V sredino kroga smo zabodli na vsako stran bucike. S šilom smo naredili luknji v deščico in zvili žički. Vodno kolo smo nataknili na žici in mlinček se je moral vrteti, če je bil prav narejen. Preizkusili smo ga pod vodnim curkom.

Mnenja učencev:

Majda: Ko sem izdelovala vodni mlinček, sem se zabavala. Bila sem jezna, ker nisem takoj zapičila kovinsko žico v desko.

Loti: Najlažje mi je šlo, ko sem žličke natikala v stiropor. Najtežje pa mi je bilo zviti žičke in jih natakniti v les.

Luen: Najbolj sem bila zadovoljna, ko se je moj mlinček vrtel pod vodo.

Nia: Pri NIT si želim, da bi čim več ustvarjali. Zelo mi je bilo lepo.

Lara: Težko mi je bilo dati v luknjo kovinske žice in sem prosila Nio za pomoč. Nia je takoj prišla k meni in je izdelek uspel.

Jernej: Najlepši mlinček je naredila Nia.

Neli: Prva sem naredila vodni mlinček.

Jaka: Vsi smo si ogledali, ko je učiteljica preizkušala, če se mlinčki vrtijo.

Urban: Izdelovanje mlinčka je bilo zabavno.

Luka: Moj mlinček se je vrtel.

Aljaž: Vsi mlinčki so se vrteli.  

Lana: Bilo je zanimivo. Bilo je tudi malo težko.

Tia: Vodni mlinček se je vrtel.

Maja: Všeč mi je bilo, ko sem zabijala šilo v leseno deščico. Ves čas sta mi dve žlički padali iz lukenj, ki sem jih naredila s šilom. Vodno kolo se ni vrtelo in je razpadlo. Drugače pa je bilo zabavno.

Mark: Bilo je zabavno, ampak moje vodno kolo se ni vrtelo in je propadlo. Všeč mi je bilo, ko smo s šilom delali luknje.

Zdenka Vičič Pugelj

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost