Prvošolci po Žnideršičevi poti

Učenci prvih razredov so se v petek, 19. aprila, kot prvi podali po Žnideršičevi bralno-gibalni poti. Spremljale so jih učiteljice in snemalec Miloš Valenčič iz TV Galeje. Namen poti je spoznati Antona Žnideršiča, po katerem se imenuje naša šola, se razgibati med sprehodom po bistriških ulicah in hkrati prebirati Žnideršičeve zgodbe ali zapise o njem.

Od Žnideršičevega spomenika smo se najprej odpravili do Čebelarskega muzeja v Vencinovi hiši. Spoznali smo Žnideršiča kot Nikolo Teslo čebelarstva.

Pot smo nadaljevali do Žnideršičeve rojstne hiše, kjer se reklo pri Košomatovih. Sprehodili smo se tudi po Bilčevi poti do spominske table Janezu Bilcu.

Z zanimanjem smo prisluhnili zgodbi Ropar Šarec, v kateri je Anton Žnideršič pripovedoval, kako si je njegova družina pridobila bogastvo.

Nato smo se vzpeli proti vrhu Partizanskega hriba in uživali v razgledu na Gradino in Guranji kraj. Učiteljice so nam pripovedovale zgodbo Zaklad pod Gradino.

Obiskali smo Žnideršičev grob ter nadaljevali pot k OŠ Dragotina Ketteja. Slišali smo Kettejevo basen Čmrlj in čebela ter si ogledali še drugi Žnideršičev spomenik.

Pot smo sklenili na igrišču v Prešernovi ulici. Tudi Anton je bil nekdaj mali deček in v zgodbi Otroška doba je pripovedoval, kako se je z vrstniki kdaj igral ob reki Bistrici.

Prvošolci smo uživali v čudovitem sončnem dnevu, zbrano poslušali in se veselo vrnili v šolo.

Več fotografij

Učiteljica Anja Hofman

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost