Ob dnevu zdravja

Zdravo, pozdravljen!  

Zdravo je bil že od nekdaj množično uporabljan pozdrav. Zdi se, da je večinoma izveden iz rimskega pozdrava Ave oziroma Salve (bodi pozdravljen, bodi zdrav), ki je v zvezi s pojmi zdravje in pozdravljanje (salus, salutatio).

»Osti jarej!« se glasi najstarejši znani slovenski zapisani pozdrav ali napitnica oziroma zdravica. Mladi so ga danes spremenili v oj ali ojla.

Vsi pozdravi želijo zdravje. Danes je dan zdravja, naša šola pa je tudi v Mreži zdravih šol.

Zakaj je zdravje tako pomembno? Kaj lahko počnemo, če smo zdravi?

Se družimo, gremo na sprehod, poklepetamo, si ogledno film, opravimo vse za šolo … Skratka opravljamo vse pomembne in nepomembne stvari. Če nismo zdravi, nam hrane ne diši, čeprav je pred nami pica. Najboljši film ni zanimiv, ker nas boli glava. Nobena cvetlica ne diši, saj ne vonjamo. Sonce nas moti, ker draži naše oči.

Če smo zdravi, je pomembnih tisoč stvari, če nismo, je pomembna samo ena.

Sedmošolci in devetošolci smo prejšnji teden delali anketo o zdravju, ugotavljali smo, kako skrbeti za zdravje in zakaj je dobro biti zdrav. Tukaj je nekaj od naših ugotovitev.

Zdravje je pomembno za naše počutje, če smo zdravi se bolje počutimo, lažje se učimo in opravljamo opravila.

Zdravje je zelo pomembno, ko odraščamo, če smo zdravi, se dobro in pravilno razvijemo.

Omogoča nam boljši apetit, ko smo bolni nimamo vonja ali okusa.

Če zbolimo, moramo k zdravniku, tega pa nihče noče. Vsi se hočemo družiti s prijatelji, zato skrbite za svoje zdravje. Jejte veliko raznolike prehrane, sadja, zelenjave in pite veliko vode. Gibajte se po svežem zraku, spite vsaj 8 ur.

Kako torej  ohranjamo zdravje?

Na Slovenskem so bila zdravstvena napotila pomembna že od nekdaj, kar podkrepimo lahko tudi s pregovorom »Zdravja ne odtehtajo vsi zakladi sveta.« ali »Zdravje je naše največje bogastvo.«. Nekoč so morali biti ljudje fizično veliko bolj aktivni, zaradi česar je bilo nekoč zdravje večjega pomena. Danes se obnašamo tako, kot da se minljivosti zdravja niti ne zavemo več in ga ne cenimo, kar lahko pregovorno ubesedimo »Bolezen pride z brzovlakom, zdravje pa s počasnim korakom.«

Tudi pregovori »Nezmernost hrani zdravnika.«, »Zmernost je lepa čednost.« in »Res zboliš, če si želodec preobkladaš.«, jasno povedo, da je bolje uživati v zmernosti kot v presežku, saj tudi danes s preobiljem povezujemo številne sodobne bolezni. »Eno jabolko na dan prežene zdravnika stran.«. Že v preteklosti so ljudje z opazovanjem prišli do spoznanja, da se imunski sistem okrepi, če pojemo veliko sadja in zelenjave.

»Smeh je pol zdravja.« ali »Smeh je najboljše in najcenejše zdravilo.« ali »Izgubljen je dan, ko nismo veseli.« za katerimi danes stojijo tudi resne znanstvene študije, v preteklosti pa so ljudje ugotovili, da so tisti, ki se več smejijo, bolj zdravi, zgolj z opazovanjem. Človek se s pozitivnim odnosom do življenja in s humorjem lažje prebije skozi težke trenutke. Tudi »Dobra misel – pol zdravja.« ali »Zdrav duh v zdravem telesu.« nakazujeta, da naj bi mislili le dobro, če želimo imeti in ohraniti naše duševno in mentalno zdravje.

Prepogosto pozabimo: »Gibanje je vir zdravja in zdravje je vir gibanja.« Danes gremo (nemalokrat in ne malokdo) v drugo skrajnost in se gibamo premalo.

Tudi v preteklosti so že vedeli, da je tudi čistoča doma in okolja zelo pomembna, kar nakazujeta pregovora: »Zdravo stanovanje, polovica življenja.« ali »Snaga in red vzdržujeta svet.«

Prav zagotovo, pa ima marsikdo kaj povedati (ali dati nasvet) o bolezni, ki jo je že prebolel »Ko se pozdravi, je vsak bolnik zdravnik.«

Zdravje torej  obsega več: telesno moč, zdravje, dobro počutje in veselje srca.

Ostanite zdravi!

Učiteljica Vera Frank in sedmošolke

Fotografija zdravega zajtrka – Ajdin Begović

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost