Slovenija, vse najboljše

»V tem nenavadnem letu bi se vam najprej radi zahvalili za vaše dosedanje delo. Lahko bi rekli, da je bila v času epidemije kultura ena največjih žrtev. Želimo si, da je v teh težkih časih ne bi pozabili, zato bi želeli kljub vsem oviram in izzivom izvesti Cankarjevo tekmovanje.« S temi besedami je državna komisija nagovorila mentorje tekmovanja iz slovenskega jezika in jih pozvala, da bi tudi v današnjih neprijaznih časih vztrajali kot glasniki kulture. Mentorice naše šole smo izziv resno sprejele in se z učenci, ki so v veliki meri sami izražali željo in voljo po branju, pogovoru o prebranem in poustvarjalnem pisanju, v živo in na daljavo poglabljale v predlagana besedila.

Letošnje tekmovanje je potekalo pod skupnim naslovom Slovenija, vse najboljše, torej v duhu 30-letnice osamosvojitve Slovenije, naše domovine. Predsednik državne komisije, dr. Igor Saksida, pravi: »Domovina je brez dvoma pripadnost jeziku, lokalni in širši narodni identiteti, najstniški skupini, a domovina je lahko tudi soočanje s stiskami (v sodobnosti ali v zgodovini) in krivicami, je tudi uporniška drža do sveta.«

Teme knjig, ki smo jih brali, so bile zgodovinske, ekološke, na marsikaterem mestu problemske in kritične do sveta, v katerem živimo, pa tudi vedre in duhovite. Učenci 5. razreda so brali zgodovinsko pripoved Deček Brin na domačem kolišču Sebastijana Preglja, učenci 6. in 7. razreda zgodovinski roman Igorja Karlovška Pobeg, medtem ko so se osmošolke in devetošolke spoprijele s šestdesetimi duhovitimi in kritičnimi zgodbicami Mateta Dolenca iz zbirke Kako dolg je čas. Zmogli smo in pri tem tudi uživali.

Bronasta priznanja so prejeli:

Tekmovalec/-kaRazredMentorica
Ana Marija Cugelj5. aDamjana Benigar Kaluža
Mark Valenčič5. aDamjana Benigar Kaluža
Dana Ličan5. bNadja Jagodnik
Mark Potočnik Žigman5. aDamjana Benigar Kaluža
Val Primc5. aDamjana Benigar Kaluža
   
Zala Mavrič6. aHelena Pirih Rosa
Maša Šestan6. aHelena Pirih Rosa
Zarja Rojc6. aHelena Pirih Rosa
Tajda Ličan7. aHelena Pirih Rosa
   
Hana Potepan8. bGabriela Boškin Blokar
Hana Logar9. aGabriela Boškin Blokar
Manca Škrlj9. aGabriela Boškin Blokar

Učenki Hana Logar in Hana Potepan se bosta udeležili državnega tekmovanja iz znanja slovenščine, ki bo letos potekalo na daljavo.

Vsem tekmovalcem in tekmovalkam ter njihovim mentoricam iskreno čestitamo za trud in vztrajnost, Sloveniji pa želimo, da bi čimprej zadihala s polnimi pljuči in da bi bila kultura tista vrednota, ki bi bila zanjo vedno na prvem mestu. Iz vsega srca ji vzklikamo: »Vse najboljše!«

                                            Gabriela B. Blokar, vodja Cankarjevega tekmovanja

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost