Devetošolci na Dolenjskem

V petek, 6. 10. 2023, smo devetošolci odšli na ekskurzijo na Dolenjsko. Imeli smo štiri postanke.

Prvi je bil Trubarjeva domačija na Rašici, kjer smo prisluhnili razlagi o Trubarjevem življenju ter si ogledali njegova dela in na stenah zapisane odlomke iz njegovih knjig. Razlaga je bila jedrnata in razumljiva, saj je bila primerna naši starosti. Navdušili sta nas tudi narava in okolica domačije.

Druga postaja je bila Jurčičeva domačija v Muljavi, kjer smo se podrobneje seznanili z življenjem in delom pisatelja in časnikarja Josipa Jurčiča, izvedeli nekaj zanimivosti o njem samem, ogledali smo si njegovo hišo in stavbe okoli nje. Mogoče je bilo informacij še preveč, a kljub temu mi je bilo vse skupaj zanimivo.

Naslednja postaja je bil cistercijanski samostan v Stični. Tam smo v delavnici kaligrafije napisali nekaj zlogov in besed s kaligrafskimi peresi, in sicer v protogotici, kar nam je bilo zelo zanimivo. Vodeno smo si ogledali dele samostana. Najbolj nas je fascinirala bazilika, saj je bogato opremljena in ima lepe poslikave.

Četrta in zadnja postaja je bil grad Bogenšperk, kjer smo si ogledali notranjost poslopja in izvedeli nekaj zanimivosti o Valvasorju in njegovi »Slavi vojvodine Kranjske«. Mnogim je bil to najlepši del ekskurzije.

Končno mnenje večine je pozitivno, imeli smo se fajn in veliko smo izvedeli.

Več fotografij

Neja Grlj, 9. a

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost