V Fieso po nove izkušnje

Zadnji teden v septembru smo spakirali kovčke, ker nas je po dolgih dveh letih čakala šola v naravi. Polni pričakovanj smo stopili v avtobus in se odpeljali v CŠOD Breženka v Fiesi. S pogledom na morje se je začel teden zanimivih doživetij in novih izkušenj.

Po nastanitvi in kosilu smo se odpravili na daljši turistični pohod proti Belvederju ter skozi Piran nazaj do Fiese. Spoznali smo turistične in naravne zanimivosti tega koščka slovenske obale ter si privoščili sladoled na sončnem Tartinijevem trgu. Po večerji pa so se učenci preizkusili v novem športu – »Med dvema ognjema v mraku«.

V torek nas je čakalo raziskovanje srednjeveških ulic Pirana. Učenci so ob reševanju delovnih listov spoznavali skrite kotičke ter si za nagrado privoščili sladko razvado. Popoldan smo izkusili plavanje v morju ter veslanje v kanujih. S skupnimi močmi so odveslali do školjčišča ter spoznali, kako ribiči gojijo in nabirajo školjke. Ob vrnitvi na obalo smo bili bogatejši za novo izkušnjo.

Sreda je bil čas za raziskovanje Fiese s kompasom. Ob tem so učenci opazovali naravo, merili temperaturo in pH ter spoznali skrite kotičke tega kraja. Popoldan jih je čakala najljubša izkušnja – morska, tokrat s plavanjem in supanjem.

Na vetroven četrtek smo odšli do Mesečevega zaliva in Strunjana. Na poti smo raziskovali soline, preizkušali sredozemska zelišča in opazovali klifne plasti laporja in peščenjaka. Učenci so komaj čakali preizkusiti od vetra razburkano morje. Lahko zaključimo, da smo doživeli veliko plasti morja – od sluzastih rebrač do premetavanja v penečih valovih. Znanje smo dopolnili še z morskimi živalmi in rastlinami, ki nam jih je ob zaključku dneva predstavila učiteljica.

Zadnji dan, v petek, nas je čakalo pakiranje. Da pa bi bilo slovo bolj prijetno, so se učenci poslovili z lovljenjem rib. Prijetno utrujeni smo se vrnili pred šolo.

Več fotografij

Učiteljica Darinka Gržina

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost