Tradicionalni slovenski zajtrk

Tretji petek v novembru, letos 18. 11., smo praznovali dan slovenske hrane in že dvanajstič zapored obeležili slovenski tradicionalni zajtrk. Po zajtrku smo zapeli znano pesem Čebelar Ansambla Lojzeta Slaka. Šestošolke pa so pripravile tudi priložnostno radijsko oddajo.

Naša šola je že vrsto leto vključena v projekt Slovenska mreža zdravih šol in v okviru tega poteka tudi slovenski tradicionalni zajtrk, letos pod sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!« Sicer pa so sestavine tradicionalnega slovenskega zajtrka kruh, maslo, med, mleko in jabolko slovenskega porekla.

Uravnoteženo prehranjevanje je pomemben dejavnik zdrave prehrane in zdravega življenjskega sloga. V obdobju odraščanja je uravnoteženo prehranjevanje pomembno, ker omogoča optimalno zdravje, rast in intelektualni razvoj nas, otrok in mladostnikov ter preprečuje nastanek zdravstvenih problemov.

Ključno za zdrav način prehranjevanja je:

  • da so obroki po sestavi in količini uravnoteženi glede na našo starost in našo telesno aktivnost,
  • da dnevno zaužijemo tri glavne obroke in dve malici,
  • da so obroki čim bolj kakovostni, z dovolj sadja in zelenjave ter po možnosti pripravljeni iz svežih živil.

Pomen zajtrka

Redno zajtrkovanje je del zdrave prehrane in je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga. Raziskovalci so ugotovili pozitivne učinke na zdravje že pri uživanju zajtrka 4 do 5-krat na teden. Z zajtrkom že zjutraj zagotovimo telesu dovolj energije za delo in igro ter učinkovito razmišljanje. Za uspešno delo v šoli je bistvenega pomena, da zajtrkujemo še pred začetkom prve šolske ure. Raziskovalci so pri učencih, ki so redno zajtrkovali, ugotovili boljšo pozornost, spomin, reakcijski čas, skratka boljšo zmožnost učenja v primerjavi z njihovimi vrstniki, ki ne zajtrkujejo.

Velja si zapomniti:

  • da imajo tisti, ki zajtrkujejo redno, več energije za učenje od tistih, ki ne. Imajo boljši spomin, hitreje reagirajo, so bolj miselno zbrani in hitreje računajo,
  • da je najbolje, če zajtrkujemo različne vrste kruha iz polnovredne moke, žitne kaše in kakšen izdelek iz posnetega mleka. Ta živila namreč počasi dvigujejo sladkor v krvi, ki ga možgani nujno potrebujejo za svoje delovanje,
  • da redni in zdravi obroki pomagajo vzdrževati priporočeno telesno težo,
  • da se človek dobro počuti le, če je sit in ni žejen. Poskrbeti pa mora tudi, da se giblje vsaj eno uro na dan,
  • da je gibanje tudi vsakodnevna hoja ali kolesarjenje do šole in domov, sesanje, ples, hoja v naravi, odmetavanje snega in košenje trave.

Zajtrkujmo torej vsak dan in poskrbimo za svoje zdravje!

Več fotografij

Ekipa Zdrave šole

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost