Gajin svet 2

22. novembra 2022 smo si učenci predmetne stopnje ogledali novi mladinski film Gajin svet 2. Učenci so se že pred ogledom nekoliko spoznali s spletnim nasiljem.

Obiskala sta nas Cvetko Kokalj, inšpektor koprskega sektorja kriminalistične policije, strokovnjak s področja problematike spletnega nasilja in spletnih zlorab med mladimi ter kriminalistka Andreja Potepan Moličnik. Njuno predavanje je bilo namenjeno učencem od 5. do 9. razreda ter učence OPP-ja (5.-8.r).

Sledil je ogled filma Gajin svet 2 v Domu na Vidmu. Film je podrobno obnovila osmošolec Leander Rojc:

Film se je začel s sanjami. Gaja in Matic sta bežala pred psom, ki ju je lovil. Ko tako nekaj časa tečeta, zagledata vrata sredi gozda. Hitro skočita notri in jih za sabo zapreta. V sobi zagledata inšpektorja Haceta. Vpraša ju, kako jima je ime. Nato pokliče pomočnike, ki ju odpeljejo. Zasliši se budilka in Gaja se prebudi. Hitro vstane in zakriči očetu, da zamujajo. Hitro se zbudi še oče in pripravi zajtrk. Gaja razlaga o svoji mami in starejši sestri. Nato jo oče pelje v šolo. Njen oče je zdravnik. V šoli gledalcem predstavi še prijatelja Matica. V šoli je zadnji dan pred poletnimi počitnicami. Učiteljica razdeli teste, ki so jih pisali. Usede se na stol, nekdo pa je stol premazal z lepilom.

            Naslednjo uro ravnatelj pokliče Matica v pisarno. Z njim gre seveda tudi Gaja. Ravnatelj jima pokaže listek, kjer piše, da je Matic premazal stol z lepilom. Gaja uspe ravnatelja prepričati, da to ni bil Matic. Naslednji dan očeta kličejo iz šole. Ravnatelj jima pokaže posnetek, kjer se učiteljica usede na stol z lepilom. Zraven je napisano, da so učitelji naivni in tudi če kdo potrebuje takšno lepilo. Gaja gre do višjega inšpektorja Haceta. Policija išče in tudi najde, kdo je Gaji vdrl v profil. Na koncu so ugotovili, da so bili to trije pretepači.

Gaja nastopa na šolski prireditvi za konec leta in tam so po koncu začne pogovarjati z nekim fantom. Matic je pogovor slišal in postal je ljubosumen, a ni bilo nič takega. Gaji se ni več oglašal na klice. Drugi dan sta šla z očetom po Tejo in potem so šli vsi skupaj na morje. Tam jih je čakal znanec. Postavili so šotor in nato odšli na plažo. Teja je v gostilni videla simpatičnega natakarja, ki je bil zaljubljen v njo. Prišla je Tejina najboljša prijateljica, odšli sta naročit pijačo, zdaj je stregel drugi natakar, ki je bil kriminalec. Teja in prijateljica Daša sta naročili alkoholno pijačo, on ju je pa povabil, naj pridete zvečer k njemu kaj spit. Daša je hitro zavrnila ponudbo.

Zvečer so Gaja, oče in njihov prijatelj kartali, ko je prišel natakar, ki je bil zaljubljen v Tejo. Prišel je z motorjem in odpeljal Tejo.

Zjutraj je Gaja odšla pogledat supe. Tam je spoznala fanta. Ni ji pustil voziti gliserja. Matic se ji še vedno ni javljal. Odšla je do računalniške šole in čakala, da konča tečaj. Nato je Matic kar hodil naprej, kot da je ne vidi. Hodila sta dokler nista opazila, da ju neki možje zasledujejo. Ko so ju obkolili, je prišel inšpektor Hace. Povedal jima je, da je v mestu kriminalec po imenu Aleks. Z Maticem sta odšla na sladoled in videla Aleksa, ki se je z avta pogovarjal z lastnikom bara v kampu. Ko je Gaja prišla nazaj, je šla na stranišče. Slišala je pogovor, v katerem je Aleks rekel, da bo zažgal bar, če mu lastnik ne izplača do konca. Namreč ta mu je dal le polovico denarja.

Zvečer so spet kartali, ko je nekaj zasmrdelo. Šli so pogledat in bar je gorel. Gasilci so uspeli pogasiti požar. Zgorela je samo shramba. Gaja se je odločila pomagati lastniku bara. Nastavila je kamero in Matic se je povezal preko računalnika in vse spremljal. Za pomoč je Gaja vprašala tudi fanta, ki je izposojal supe. Rekla mu je, naj preko sporočila pošlje vsem svojim stikom na telefonu. Vsi so pritekli na »zastonj« sladoled, kakor je pisalo v sporočilu. Aleks je zbežal v čoln, Gaja pa je s fantom z gliserjem odšla za njimi. Na koncu so jih ulovili s policijskimi čolni.

Iz letališča je prišla mama in se srečala z očetom. Višji inšpektor Hace je pohvalil Gajo in Matica. Zdaj so lahko uživali v poletnih počitnicah.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost