Dan kulture nenasilja in strpnosti

V petek, 15. 5., je na naši šoli potekal Dan kulture nenasilja in strpnosti. Dan se je začel z nagovorom ravnateljice mag. Ines Piljić, ki nas je pozvala k prijaznemu jutranjemu pozdravu. Preko celega dneva so potekale različne dejavnosti. Nekateri so se pogovarjali o čustvih, drugi ustvarjali plakate, sodelovali v skupinah. Več si lahko ogledate v galeriji.

Tako pa so svoje vtise strnili učenci 4. b:

Tudi v 4. b razredu smo današnjo uro namenili tej temi. V uvodu smo se po navodilu sprehodili po razredu in si s sošolci namenili tihi, vendar prijazen pozdrav z nasmehom, brez besed. Tako je postal dan lepši. Še posebej nas je ta dan razveselila gospa čistilka, ki je pohvalila enega izmed naših učencev za zelo lepo izraženo prošnjo za pomoč in seveda nato ustrezno zahvalo.

Dan smo nadaljevali z vživljanjem v dogodek, ki nam je izzval jezo in individualnim zapisom, kako je prav, da se v takem primeru ravnamo.

Nato smo v naboru načinov izražanja jeze označili in izbrali tiste, ki so ustrezni in primerni. Vsak način smo razložili in pokomentirali. Ob tem smo ugotovili, da smo sami napisali še številne ustrezne primere ravnanja, kot so:

Jezo pokažem tako, da povem kaj me teži. Pri izražanju le-te ne žalim in prosim za pomoč nekoga, ki mu zaupam. Pomislim na posledice nepravilnega odziva.

Za konec smo si pogledali še posnetek: Tehnike sproščanja za otroke. To je tehnika globokega dihanja, ki nam pomaga umiriti se. Tehnika je enostavna in jo lahko izvajamo kjerkoli.

Sedaj je delovni list v zvezku. Upoštevali bomo te zapise pri našem vsakdanjem življenju, kjer se srečujemo z drugimi ljudmi. Z našim vedenjem bomo krepili medsebojne odnose in se trudili biti zgled drugim in družbi.

Učiteljica Damijana Čekada

Najmlajši učenci pa so o posebnem dnevu razmišljali tako:

Po zgodbici Morski pes, čisto zares smo se pogovarjali o prijateljstvu v razredu, kaj naredim za prijatelja, kako se obnašamo drug do drugega … Nato smo enega izmed prijateljev narisali, risbico zmečkali in jo poskušali nazaj zravnati, kar pa ni bilo lahko. Sledil je pogovor na to temo. Risbico smo podarili drug drugemu. Počutje smo izrazili z izbiro čustvenčka.

Učiteljica Adrijana Kocjančič

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost