Teden otroka in svetovni dan habitata

Z učenci 5. a razreda smo se odzvali povabilu k sodelovanju na natečaj v okviru VSESLOVENSKEGA DNEVA HABITATA 2023, ki je potekal v okviru Meseca prostora v organizaciji Centra arhitekture Slovenije in v sodelovanju z Ministrstvom RS za naravne vire in prostor, Ministrstvom RS za vzgojo in izobraževanje ter Zavodom RS za šolstvo. Tema letošnjega natečaja je bila »TRG: PROSTOR DOGAJANJA?« Svetovni dan habitata vsako leto prvi ponedeljek v oktobru opominja, da ima vsakdo moč in odgovornost, da oblikuje prihodnost naših mest in naselji. Delo pa smo povezali še z radovednostjo in raziskovanjem, ki sta temi letošnjega Tedna otroka.

Najprej smo se z učenci pogovarjali, kaj je trg, kaj se na njem dogaja, kakšen pomen ima skupen prostor v mestu oz. naselju, kaj se na trgu lahko dogaja, opisali smo obliko trga in ugotavljali, kaj kot otroci na trgu pogrešajo.

Učenci so ugotovili, da ima naše mesto trg, ki se imenuje Plac in našteli zgradbe, ki so na njem. Učenci, ki niso doma iz mesta, so predstavili svoj vaški “plac”, prostor, kjer se ponavadi zbirajo ljudje oz. tisti del vasi, ki prebivalcem veliko pomeni (kulturni dom, spomenik, cerkev). Nato so učenci odšli na raziskovalno pot in fotografirali stavbe, ki obkrožajo Plac oz. so v njegovi bližini. Stavbo, ki jim je bila najbolj všeč ali jo večkrat obiščejo, so s črnim flomastrom  narisali na risalni list, nato pa pobarvali s tempera barvami. Navodilo je bilo, da stavbi narišejo oz. dodelijo drug dogajalni prostor in jo spremenijo po svoji zamisli. Tako smo dobili idejo, da je na strehi mestne knjižnice nastalo igrišče, trampolini, ob stavbi pa plezalna stena. Otroci si želijo, da bi bil poleg dogajalnega prostora bistrški Plac namenjen tudi igri in igralom, da bi prostor dobil fontano, stavbe pa bi bile barvite in razigrane. Svoje zamisli so kot skupinsko delo postavili še na večji format, kjer so v dveh skupinah risali s flomastri in barvali z voščenimi barvicami, skupini pa sta se med delom večkrat zamenjali. Skupinski izdelek je tako delo vseh učencev.

Naj živi otroška ustvarjalnost! Danes, jutri in vsak dan!

Več fotografij

Mentorica: Damjana Benigar Kaluža

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost