Leaf – znanje o gozdovih (Mitski park Rodik)

V četrtek, 12. 10. 2023, smo se učenci petega razreda odpravili na projekt LEAF – Znanje o gozdovih v Rodik, v Mitski park. Z nami sta bili mentorici Nadja in Emanuela. Razporedili smo se po avtomobilih in se odpeljali proti Rodiku. Ko smo prispeli, smo počakali vodičko pred vaškim domom. Ko je prišla, smo začeli s strmo potjo na hrib Čuk.

Po poti smo se ustavili pri enem drevesu, ki je bilo drugačno od ostalih. Ob njem nam je vodička pripovedovala o štirih elementih (voda, ogenj, zemlja, zrak). Po koncu njenega pripovedovanja smo nadaljevali z našo potjo po gozdu. Čez nekaj časa smo končno prispeli na hrib. Tam je stal kip kačona Lintferja, saj je bil to glavni lik iz pripovedi ustnega izročila o pravljici Na jezeru. To pripoved nam je vodička doživeto pripovedovala, pa še zgodbe o Babi, Ajdih velikanih in hudiču, ki so se dogajale v preteklosti. Najbolj nam je bila všeč zgodba o Babi, saj so se ob njej vsi zelo nasmejali.

Pot bi lahko nadaljevali naprej do naslednje točke, ampak smo žal  morali nazaj, saj bi nas ujel mrak. Ko smo se vračali nazaj, nam je učiteljica Emanuela pripovedovala veliko strašljivih zgodb. Ko smo vrnili na izhodiščno točko, nas je vodička povabila v vaški dom. Tam je bilo na ogled veliko predmetov povezanih s pravljicami, ki nam jih je pripovedovala vodička.

Ob koncu nam je ponudila še košček čokolade. Ko smo se posladkali, smo si lahko kupili milo, labelo, skodelico, domače piškote in skledico. Potem smo se zahvalili in odšli domov.

Naše doživljanje gozda je bilo res nekaj posebnega. V sončnem lepem vremenu smo hodili po odpadlem listju, opazovali naravo in uživali v popoldnevu. To bo lep spomin in verjetno se bomo še kdaj vrnili, da bi si ogledali še kakšno zanimivo točko, ki govori o Rodiških pravcah.

Učenki Tinkara in Tina, 5.b

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost