Barvita pustolovščina rožnatega oktobra in brkatega novembra

V mesecu oktobru, ki je obarvan v rožnato in nas ozavešča o boju proti raku dojk, so učenci v 5 .a razredu stopili na pot odkrivanja čarobnega sveta barv. V duhu rožnatega oktobra sem jim ponudila priložnost, da raziščejo možnosti, ki jih ponujajo osnovne barve, in pri tem ustvarijo nekaj posebnega.

Najprej so začeli z mešanjem rdeče in bele barve, kar je privedlo do nežne rožnate barve, ki so jo nanašali na večji model pentlje, ki so jo predhodno sami izrezali. Tako so dobili tudi priložnost, da skozi ustvarjanje izrazijo svojo solidarnost z vsemi, ki se borijo proti raku dojk, hkrati pa so dobili sporočilo, kako lahko umetnost služi kot močno orodje ozaveščanja. Pentlje smo podarili Skupini za samopomoč onkološkim bolnikom Il. Bistrica, ki je letos praznovala 10. obletnico delovanja.

»Kaj pa moški?« so vprašali fantje. Porodila se je ideja, da bi v novembru, znanem kot brkati november, in je posvečen ozaveščanju o moških boleznih, zlasti raku prostate, učno uro likovne umetnosti posvetili brkom. V svojem ustvarjalnem procesu so otroci nadaljevali z mešanjem treh osnovnih barv in dodajanjem črne. Dobili so čudovite odtenke rjave barve, ki so jih tokrat nanesli na modele brk. Otroci so se ob tem ne le zabavali, temveč tudi pridobili osnovno razumevanje barvnega kroga in harmonije barv, hkrati pa s svojo ustvarjalnostjo poudarili pomen zdravja moških in ozaveščanja o preventivi.

Učiteljica Damjana Benigar Kaluža

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost