150 let Antona Žnideršiča

Danes je za našo šolo prav poseben dan, saj se je na današnji dan pred 150 (sto petdesetimi) leti rodil Anton Žnideršič. V ta namen  bomo to okroglo obletnico v našem kraju in na naši šoli še posebej obeležili.

Ste se kdaj vprašali, zakaj se naša šola imenuje ravno po Antonu Žnideršiču?

Anton Žnideršič je bil v času svojega življenja pomembna osebnost tako za Ilirsko Bistrico kot za našo deželo nasploh. Bil je ne le sposoben gospodarstvenik, ampak tudi narodno zelo zaveden Slovenec. Poglobljeno se je ukvarjal s čebelarjenjem in je  izpopolnil takrat najpogosteje rabljeni Albertijev panj do te mere, da so ga poimenovali tudi po njem – Alberti-Žnideršičev panj ali AŽ-panj.

V našem kraju je ustanovil tovarno testenin Pekatete, ki je bila v tistem času prva tovrstna tovarna na Kranjskem oz. na Slovenskem.

Objavil je precej strokovnih knjig s področja ekonomije, napisal pa je tudi nekaj pesmi in kratkih pripovedi. Popisoval je razne običaje in nasploh opisoval način življenja v naših krajih.

V svojem času je bil med ljudmi zelo priljubljen in cenjen.

Posvetimo današnji dan naprednemu sokrajanu Antonu Žnideršiču, po katerem se imenuje naša šola. Ponosni smo na to ime.

Fotogalerija izdelkov učencev ob-150-letnici-rojstva-antona-znidersica

Na naši šoli skozi celoten mesec obeležujemo 150-letnico Žnideršičeva rojstva. Pripravili smo razstavo, literarno in likovno ustvarjali. Učenci so med drugim skuhali pašto z orehi po receptu iz knjižice tovarne Pekatete. Prvošolci in prvošolke se bodo podali na Žnideršičevo pot, o kateri bomo pripravili tudi video reportažo, ki se bo predvajala na TV Galeji. Sodelovali bomo na dogodku v Knjižnici Makse Samsa, pripravili srečanje medgeneracijskega branja ter si ogledali film Iz čebelnjaka Antona Žnideršiča.

Konec meseca pa bomo dogajanje sklenili z radijsko oddajo o Antonu Žnideršiču za vse učence, izdali bomo tudi knjižico najboljših literarnih in likovnih izdelkov. 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost