Naravoslovni dan: Kraški rob

Šestošolci so imeli sredi decembra naravoslovni dan. Poročilo sta pripravili učenki 6. ain 6. b.

V petek, 13. 12. 2019, smo se šestošolci odpravili na naravoslovni dan v Sveto jamo pri Socerbu. To je kraška jama, ki se nahaja nedaleč od gradu Socerb nad naseljem z istim imenom. Globoka je 44 m in dolga 231 m. V vhodni dvorani se nahaja edina podzemna cerkev v Sloveniji. Jama je postala romarsko središče. Po ogledu jame smo se odpravili pogledat še školjčišče v Ankaranu. To je edina školjčna plaža v Sloveniji. Po poti domov smo se ustavili na Črnem Kalu in si ogledali Drenkovo hišo, ki jo uvrščamo med najstarejše kmečke hiše na Slovenskem. Zgrajena je bila leta1489. Bil je zelo poučen in zanimiv naravoslovni dan.

                            Karin Miškovič, 6. a

V petek trinajstega smo se odpeljali do kraškega roba. Najprej smo se spustili v ledeno mrzlo sveto jamo. Globlje  ko smo šli, bolj je bilo toplo. Na dnu jame smo morali biti popolnoma tiho, da ne zbudimo netopirjev. S stropa so visele majhne črne vrečke.

Naravoslovni dan smo nadaljevali zunaj. Sprehodili smo se do vrha pečine in si ogledali Trst. Ob robu smo nadaljevali nekaj metrov levo in pred nami se je razprostirala naša obala. Lepo smo videli luko Koper. V Črnem Kalu smo si ogledali najstarejšo hišo v Sloveniji ter napis v glagolici.

Domov smo prinesel tudi vrečko s školjkami in polži, ki smo jih nabrali na školjčni sipini v Ankaranu.

Martina Markoska, 6. b

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost