Potopis Škocjanske jame

Dne 25. 5. 2021 smo petošolci obiskali Škocjanske jame. Ob osmih zjutraj je pred šolo pripeljal velik rjav avtobus. Vstopili smo in dogodivščina se je začela. Peljali smo se po Vremski dolini in videli majhno rjavo srnico, ki se je pasla na pokošenem travniku. Po dobri šolski vožnje smo prispeli na cilj. Usedli smo se na klopi in pojedli vsak svoj sendvič. Kmalu je prišel vodič. Peljal nas je do vstopa v jamo, kjer nam je na velikem zemljevidu obrazložil, kaj bomo videli. Vstopili smo v jamo. Najprej smo hodili po stometrskem tunelu, nato pa smo pred sabo zagledali prekrasne kapnike. Odpravili smo se v del jame, ki se je imenoval Paradiž. Videli smo tudi majhne jame ter zavese na stenah. Sledila je tiha jama, v njej pa največja znamenitost Škocjanskih jam. To je bil kapnik Orjak. Visok je bil petnajst metrov in star več kot dvesto petdeset tisoč let.

Končno smo prišli do šumeče jame, kjer je po dnu drla reka Reka. Kmalu nam je vodič pokazal tudi ponvice na drugem bregu Reke. Prečkali smo most, visok petdeset metrov. Kmalu smo prišli iz jame in videli velik vodnjak v obliki keliha, s katerimi so včasih označevali znamenitosti v jamah. Prehodili smo še nekaj stopnic in prekrasnega pohoda je bilo že konec. Prišli smo do začetnega mosta, kjer smo vsak pojedli in preostanek sendviča in si razdelili sladkarije. Kupili smo si vsak svoj spominek, nato pa je napočil čas za odhod. 

Pot do doma je bila umirjena in kmalu smo pripeljali do šole. Nekateri so odšli domov, drugi v podaljšano bivanje. Tako se je športni dan zaključil. 

Več fotografij

Zoya Brne, 5. b

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost