Fotoreportaža: Biotska raznovrstnost v Krajinskem parku Strunjan

Sedmošolci smo se v torek z avtobusom odpeljali na naravoslovni dan v Krajinski park Strunjan. Tam smo si ogledovali različne znamenitosti parka. Naučili smo se veliko o biotski raznovrstnosti.

Slika 1 (Vana Šircelj): Najprej smo se odpravili k suhozidu, vodička nam je povedala, da ima več vlog. Je meja med terasami, zadržuje vlago in toploto. Zid drži zemljo in preprečuje erozijo. Pomemben je tudi kot zaščita za živali najbolj pa za: pajkovce in kuščarje. Za razliko od drugih zidov, suhi zid nima cementa.

Slika 2 (Karin Mišković): V Narodnem parku Strunjan uspevajo številne kulturne rastline, najbolj znane so: oljka, artičoke, kaki, jagode in zgodnja zelenjava. Imajo pa tudi težave z invazivnimi, tujerodnimi vrstami, na primer: ambrozije in velikim pajesenom.

Slika 3 (Vana Šircelj): Ogledali smo si tudi laguno, v kateri živi več vrst rastlin in živali. Laguna Stjuža je edina slovenska morska laguna, zato so živali v njej zaščitene. V laguni lahko opazimo različne vrste ptic: čaplje, labode, galebe.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost