Učimo se prve pomoči

Smo v  mesecu aprilu, ko obeležujemo svetovni dan zdravja, ki je v zadnjih dveh letih še bolj izkazalo svojo vrednost. Svojo pozornost smo posvečali preprečevanju širjenja bolezni in s tem varovali sebe in druge. Vendar del skrbi za zdravje ni smo preprečevanje bolezni, ampak tudi znati pomagati, ko se zgodijo poškodbe ali druga nujna stanja. Tega se na naši šoli učimo v okviru krožka Rdečega križa in prve pomoči.

Najprej smo spoznavali teoretičen del, simptome in postopke prepoznavanja poškodb ter nujno ukrepanje. Nato smo prešli na praktičen del in povezovanje poškodb drug drugega. Seveda nismo pozabili na TPO (temeljne postopke oživljanja), ki so eden pomembnejših delov prve pomoči, saj je v tem primeru ogroženo človekovo življenje.

Zavedamo se, da je pomembno, da prvo pomoč pozna čim več ljudi, zato smo jo konec marca tradicionalno predstavili veščine prve pomoči na varen način. Najprej so si ogledali praktičen prikaz verjetnih šolskih poškodb (krvavitev iz nosu, zvin gležnja, ureznina glave/epileptični napad, ureznina noge, zlom ključnice). Nato so se po manjših skupinah preizkusili v povezovanju drug drugega. Bogatejši za izkušnjo ter pripravljeni pomagati drugemu smo se vrnili k pouku.

Več fotografij

Učiteljica Darinka Gržina

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost