Zborovski BUM in kako smo se nanj pripravljali

Zborovski BUM se je zgodil 26. maja na igrišču pred Osnovno šolo Dragotina Ketteja. Odmeval je daleč, saj je na njem zapelo več kot 300 otrok, pevcev s petih šol naše občine. Med drugimi je sodelovalo tudi 73 učencev naše šole iz otroških pevskih zborov 2. in 3., 4. in 5. razredov ter učenci mladinskega pevskega zbora. Množični koncert so dopoldne kot javno generalko poslušali mlajši učenci okoliških šol, zvečer pa so bili povabljeni starši in ostali obiskovalci. Zapeli so skupni program devetih pretežno domovinskih, na novo skomponiranih enoglasnih in dvoglasnih pesmi. Velikemu zboru združenih pevcem smo dirigirale zborovodkinje Damjana Kinkela, Sara Česnik in Elena Sedmak. Za  spremljavo so poskrbeli pianist Marko Kanalec, kitaristka Polona Zadnik in tolkalec na cajonu (škatla – boben), naš bivši učenec Anže Skok.

Na dogodek so se pevci z vso vnemo pripravljali po malem celo leto, najbolj intenzivno pa seveda zadnje mesece. Mladinski zbori so se prvič združili na skupnih intenzivnih vajah 26. in 27. aprila, ko so pevci vseh šol prespali na naši šoli in združili prijetno s koristnim – vaje po glasovih, skupne vaje v jedilnici, veliko pice za večerjo, obrazni lifting pred spanjem, jutranji tek po hodnikih labirinta, iskanje sladkih zakladov po šoli, kratek ogled košarkarske tekme … skratka, zabavno je bilo!

Na skupni triurni vaji so se štiri dni pred napovedanim BUM-om pevcem mladinskih zborov pridružili mlajši učenci, ki so se pripravili na prepevanje vseh devetih pesmi. Vaja je bila v veliki dvorani Doma na Vidma. Čeprav je bila dolga, so pevci pozorno sledili vsem napotkom zborovodkinj, ki so vajo vodile, in zanosno prepevali ob živi inštrumentalni spremljavi.

Zadnja vaja, na kateri sta se ob nekaterih pesmih klavirju pridružila še cajon in kitara, je bila tik pred četrtkovo generalko. Takrat so se pridružili še najmlajši pevci, ki so na koncertu sicer zapeli samo štiri zadnje, a najsrčnejše pesmice – Sončna, Nič ni bolj našega, Dan ljubezni in Zemlja pleše. In potem je odmeval … zborovski BUM, letos organiziran namesto vsakoletne pevske revije. Potekal je v 60-ih mestih po Sloveniji. Povsod se je prepevalo pretežno iste pesmi in slavilo ter podpiralo zborovsko petje, ki mu je korona vzela precejšnje število pevskih vaj in možnosti druženja ob skupnem petju. Pa tudi mnogi pevci so se nekam poskrili …

Dogodek je navdušil poslušalce, v srcih mladih pevcev pa gotovo ponovno zbudil tisto iskrico, ki jo lahko zganejo le pojoča usta. In prav je tako. Naj živi zborovsko petje!

Več fotografij dogodka na FB strani JSKD Ilirska Bistrica in v galeriji

Vabljeni tudi k ogledu posnetka celotne prireditve

   Mentorica pevskih zborov Elena Sedmak

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost