Aktivno v šolo – pešbus

Pešbus je način organizirane in spremljane hoje v šolo za najmlajše šolarje, tudi za prvošolce. Otroci se na hojo v šolo s Pešbusom predhodno prijavijo in skupaj s starši izberejo postajo Pešbusa, na kateri se bodo pridružili skupini. Zjutraj se potem otroci ob točno določeni uri zberejo na izbrani postaji in nato skupaj s spremljevalci hodijo po premišljeno začrtani in označeni poti do šole. Vsak Pešbus spremljajo odrasli. Otroci ob začetku izvajanja aktivnosti prejmejo vozovnice za Pešbus, v katere zbirajo štampiljke za vsak dan hoje in nalepke za vsak teden hoje.

Otroci na tak način skupaj z drugimi otroki in v spremstvu odrasle osebe uživajo v jutranjem sprehodu do šole, starši pa so razbremenjeni jutranje vožnje in spremstva otrok v šolo.

V Sloveniji je od leta 2016 Pešbus izvajalo že več kot 150 različnih šol.

Otroci, ki hodijo v šolo peš ali s kolesom, so bolje telesno pripravljeni kot tisti, ki se vozijo. Dokazano je, da se taki otroci tudi sicer več gibljejo in med drugim lažje sledijo pouku. Ob tem pa se praktično vzgajajo o prometni varnosti ter trajnostnem razvoju. Ob svetovnem dnevu voda (22. marec) in svetovnem dnevu Zemlje (22. april) je prav, da še prav posebej mislimo na to, kakšen planet bomo pustili naslednjim generacijam.

Več informacij si lahko ogledate na spodnjih povezavah:

Aktivno v šolo s pešbusom

Učiteljica Karla Đurković

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost