Miroslav Vilhar danes in nekoč

V četrtek, 1. februarja 2018, smo učenci OŠ Antona Žnideršiča obiskali Dom starejših občanov in jim popoldne popestrili z dvema gledališkima igricama.

Najprej smo nastopali A-jevci, učenci 5. a razreda in literarnih uric, z igrico o Miroslavu Vilharju in mentorico Damjano Benigar Kaluža. Temu pa je sledila še izvedba igrice Izgubljena snežinka z mentorico Majo Jurečič Slosar. Jaz sem nastopala v obeh. Med eno in drugo igrico pa je na oder prišel Luka Tomažič in zaigral na harmoniko. To je bil njegov prvi nastop.

Leto 2018 je leto Miroslava Vilharja, saj poteka 200 let od njegovega rojstva. Naša razredničarka Damjana Benigar Kaluža je ob tej priložnosti napisala scenarij. Pri tem je upoštevala tudi naše želje. Igra ima naslov Miroslav Vilhar danes in nekoč.  Zgodba govori o hčerki, ki pride iz šole in se pritožuje nad domačo nalogo. Napisati mora spis o Miroslavu Vilharju, pa ga ne zna. Kmalu pride domov še mama in hčerka jo prosi za pomoč. Ker mama nima časa, ji predlaga, da poišče podatke na internetu. Takrat pa se pojavijo slike iz računalnika in zaživijo v njeni sobi. V igrici nastopajo tudi Vilharjevi otroci, pa učitelj Levstik, na koncu pa tudi oče. V igrici tudi plešemo, pojemo in recitiramo. Sama v igrici igram mamo in eno od Vilharjevih hčera. Obe vlogi sta mi zelo všeč in v igri zelo uživam.

Vesela sem bila, ker smo na nastop lahko povabili tudi svoje sorodnike in prijatelje. Tudi obiskovalcem je bila igra zelo všeč, saj smo poželi velik aplavz. Tudi jaz sem se zelo dobro počutila, sploh po končanem nastopu, ko so nam v Domu za zahvalo pripravili sladki  prigrizek.

Drugi nastop pa smo imeli pa na šolski proslavi 7. februarja, ki smo jo posvetili slovenskemu kulturnemu prazniku. Tudi tu smo dobili veliko pohval. Naša učiteljica nam je obljubila, da bomo nastopali tudi v Domu na Vidmu na srečanju otroških gledaliških skupin. Komaj čakam!

Več fotografij

                                   Nina Stanič, 5. a

                 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost