Cankarjevo tekmovanje 2017/18

Letošnje Cankarjevo tekmovanje je potekalo v povezavi s krovno temo pod naslovom ČUD(EŽ)NE BESEDE. Na tekmovanju iz slovenščine za Cankarjevo priznanje so sodelovali učenci od 3. do 9. razreda.

Mehurčki

Učenci prve triade sodelujejo na tekmovanju iz slovenščine z imenom Mehurčki. Letos so tretješolci z mentorico Ljubico Jenko brali zgodbi Leopolda Suhodolčana  Krojaček Hlaček in Piko Dinozaver. Tekmovanja se je udeležilo kar 16 učencev in vsi so dobili Cankarjeva priznanja za sodelovanje.

Cankarjevo priznanje

Učenci 4. in 5. razreda so brali zgodbe Petra Svetine Kako zorijo ježevci, učenci 6. in 7. razreda mladinska romana Matilda Roalda Dahla in Velecirkus Argo Ferija Lainščka, osmošolci in devetošolci pa domišljijski roman Lewisa Carrolla Alica v čudežni deželi, na območnem tekmovanju pa še roman Evalda Flisarja Alica v nori deželi.

Kot vsako leto so bila tudi letos predvidena besedila za branje zahtevna, saj so od bralcev zahtevala razumevanje večplastnosti besedil in tudi besed samih. Skupaj z mentoricami pa so premagali vse ovire in se na koncu izkazali v pisanju razlagalnih spisov.

Letos je na pripravah za šolsko tekmovanje sodelovalo 27 učencev. Po novem pravilniku, po katerem priznanje dobi tretjina vseh sodelujočih iz posameznih razredov, je bronasto Cankarjevo priznanje prejelo 15 učencev. Vsi tisti, ki priznanj niso dobili, pa so bili posebej pohvaljeni, saj je že sodelovanje na pripravah in poglabljanje v zahtevnejša literarna dela priznanje samo po sebi.

Bronasto Cankarjevo priznanje so prejeli:

Tekmovalec Razred Mentorica
Rebeka Štemberger 5.a Damjana Benigar Kaluža
Fernanda Valentina Acosta Lugo 5.a Damjana Benigar Kaluža
Eva Primc 5.b Nadja Jagodnik
Hana Logar 6.a Alenka Pirih Rosa
Lara Rolih 6.b Alenka Pirih Rosa
Maja Primc 6.b Alenka Pirih Rosa
Ajdan Ujčič 6.b Alenka Pirih Rosa
Rok Boštjančič 7.b Alenka Pirih Rosa
Manca Mirka Slosar 7.b Alenka Pirih Rosa
Ema Grlj 7.b Alenka Pirih Rosa
Juš Maj Slosar 7.b Alenka Pirih Rosa
Ana Samokec 8.b Gabriela Boškin Blokar
Špela Čekada 8.a Gabriela Boškin Blokar
Nika Škrlj 9.a Gabriela Boškin Blokar
Kaja Štemberger 9.a Gabriela Boškin Blokar

Učenki Nika Škrlj in Špela Čekada sta se uvrstili na območno tekmovanje, ki je bilo konec januarja v Kopru.

Srebrno Cankarjevo priznanje

Na območnem tekmovanju iz znanja slovenščine je učenka 8.a razreda Špela Čekada osvojila srebrno Cankarjevo priznanje in bila kot ena izmed petih učencev iz primorsko-notranjske regije izbrana za sodelovanje na državnem tekmovanju v Ljubljani.

Vsem navdušencem nad literaturo in njihovim mentoricam iskreno čestitamo in jim želimo, da bi še naprej z veseljem brali in poustvarjali ob delih slovenskih in svetovnih književnikov.

Gabriela B. Blokar

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost