Šolski pevski zbori so se tudi letos uspešno predstavil na območni pevski reviji

Petje sprošča in zabava! To še kako dobro ve vseh 100 pevcev treh šolskih pevskih zborov, ki so se v sredo, 3. aprila, oziroma v četrtek, 4. aprila, med ostalimi štirinajstimi zbori uspešno predstavili na območni reviji otroških in mladinskih pevskih zborov v veliki dvorani Doma na Vidmu.

Otroški pevski zbor ČETRTINKE – pevci prve triade, so pod vodstvom učiteljice Maje Slosar zapeli šaljivo ljudsko pesmico Muzikantska. Letos se na revijo niso “uradno prijavili”, pa kljub temu ob spremljavi Mance Slosar na klarinetu ponosno zapeli svojo pesmico, z zanimanjem poslušali ostale zbore in sodelovali pri skupnem petju.

Mladinski zbor je zapel že na sredini popoldanski reviji. Svoj nastop so začeli s triglasno ljudsko Rožic ne bom trgala, ki so jo zapeli a cappella, to pomeni brez spremljave. Nadaljevali so z občuteno portugalsko uspavanko o črni princesi, v kateri so morali dokazati svoje znanje v polifoniji – kanonskem prepletanju glasov. Kot zadnjo so zapeli pesem Gospodar avtomobilov. Zgodba o avtomobilih, ki so strašili ljudi, a se je na koncu “vse dobro končalo”, je navdušila mlajše pevce, ki so hitro dojeli, zakaj je skladatelj v tistem “strašnem delu” uporabil drugačno, molovo vzdušje.

Pevci četrtih in petih razredov so se v otroškem zboru po imenu POLOVINKE predstavili na četrtkovi dopoldanski reviji. Tudi oni so zapeli tri pesmice – najprej interpretacijsko zahtevno Starko zimo skladatelja Matije Gobca, nato pa Hrabro pesem Katje Gruber. V obeh pesmih so pokazali, da se znajo spoprijeti tudi že z dvoglasjem. Kot zadnjo so zapeli slovensko ljudsko v priredbi Walterja lo Nigra Čuk se je oženil. Solista sta bila Gaja  Gulja in Nejc Valenčič. Navihano uglasbitev je dopolnila violinska igra Srečka Meha ter klavirska spremljava Nine Molina (učiteljev bistriške glasbene šole), ki je tudi sicer ves čas spremljala oba zbora pod vodstvom učiteljice Elene Sedmak.

Kljub za petje zelo nehvaležnemu prostoru in mikrofonom, ki tokrat niso bili ravno v pomoč, so vsi trije zbori, glede na aplavze, poslušalce v dvorani navdušili. Poslušalci so bili večinoma pevci drugih zborov. Ti so z letošnjo revijo, tako kot sicer zadnja leta, zopet dobili lepo priložnost, da s spremljanjem ostalih zborov dodajo kamenček v mozaik lastne pevske vzgoje. ”Pika na i“, kot je povedal Igor Štemberger, vodja območne izpostave JSKD, v domeni katerega je vsakoletna organizacija tega pevskega dogodka, pa je bilo prav gotovo skupno petje.

Letos prvikrat so vsi pevci skupaj na koncu zapeli dve pesmi – Fruit canon, ob kateri so, da je bilo še bolj zabavno, uporabili tudi tako imenovan “body percussion” in Kekčevo skladatelja Marijana Vodopivca. Na klavirju jih je spremljala Nina Molina. Za zvoke pravih tolkal so v sredo poskrbeli pevci našega mladinskega zbora, v četrtek pa pevci MPZ glasbene šole. Tako se je, z uglasbenimi verzi “Kdor vesele pesmi poje, gre po svetu lahkih nog”, v veliko navdušenje prisotnih zaključila letošnja dvodnevna pevska revija. Ker strokovna spremljevalka Damijana Čevdek Jug zaradi bolezni ni mogla prisostvovati, bo zborom strokovno spremno besedo napisala po poslušanju posnetkov.

Mentorica Elena Sedmak

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost