Izseljenstvo v naših krajih skozi čas v Parku Škocjanske jame

V petek, 8. 3. 2024, smo v Promocijsko-kongresnem centru Pr Nanetovih v Matavunu obeležili dan žena. Učenci naše šole so predstavili raziskovalno nalogo o izseljenstvu na našem območju. Sodelovalo je osem šol Biosfernega območja Kras in porečja Reke.

Učenci so pod mentorstvom učiteljic posneli dva intervjuja. Prvi intervju je potekal z go. Metko in g. Alojzom Pugljem, ki stanujeta v Clevelandu v ZDA. Orisala sta nam njuno pot v Ameriko, pa tudi kakšno je bilo njuno življenje v novi državi. Povedala sta, kako se Slovenci srečujejo v društvih in kako ohranjajo stike s sorodniki v domovini. Drugi intervju so učenci opravili z Allanom Potinom, ki je druga generacija izseljencev v Franciji. Vsako leto pripelje v Slovenijo prijatelja, ki mu je Slovenija tako všeč, da se skupaj vračata ter se učita slovenščine. Povzetke obeh intervjujev so predstavili Anej Zver, učenec 6. razreda, ter Neža Derenčin, Neli Lah, Lana Polh in Manca Šestan, učenke 7. razreda.

»Bili sva začudeni, da je Allan pri 6-ih letih sam prišel z vlakom iz Francije v Slovenijo. Začeli sva drugače razmišljati. Kako se je počutil in kako bi se počutila jaz, če bi morala živeti v drugi državi? Kaj bi bilo s prijatelji tukaj? Kako bi me sprejeli tam? Kaj bi se morala naučiti?« so misli in vprašanja, ki so se porodila učenkama Lani in Manci, ko sta se pripravljali na predstavitev.

Predstavitve učencev smo zaključili s predavanjem zgodovinarja Mihe Zobca, domačina iz Pliskovice, ki nam je povedal, kam so se z naših krajev odseljevali ljudje ter se posebej osredotočil na ženske, ki so imele pri vsem tem pomembno vlogo. 

Ob tej priložnosti smo v kletnih prostorih kongresnega centra pripravili razstavo pisem, fotografij in spominov, ki so nam jih za razstavo prijazno posodili izseljenci oziroma njihovi sorodniki. Čisto na koncu nas je pričakala sladka potica in jabolčni sok ter rožica v počastitev dneva žena. Drugo leto zagotovo spet pridemo.

Več fotografij

Mentorice: Nadja Baša, Vera Frank in Benjamina Frank

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost