Po Dolenjski

Devetošolci OŠ Antona Žnideršiča in OŠ Jelšane smo v oktobru odšli na literarno ekskurzijo po Dolenjski.
RAŠICA
Na poti smo se ustavili v rašici, kjer se je rodil Primož Trubar. Prišli smo v Trubarjevo domačijo, ki so jo prenovili v muzej. Tam nam je vodič povedal nekaj o življenju Primoža Trubarja. Njegov oče je bil mlinar in tesar, zato Trubar v otroštvu ni čutil pomanjkanja. Doživel je izjemno veliko starost za tisti čas, 78 let.
VELIKE LAŠČE

Obiskali smo tudi Velike Lašče. Tam smo v Levstikovem domu spoznali pisatelja Frana Levstika in Josipa Stritarja. Imeli smo se lepo.

MULJAVA
Muljava je rosjtni kraj Josipa Jurčiča. Kot otrok se je šolal v Višnji Gori, kasneje je obiskoval gimnazijo v Ljubljani. Študiral pa je na Dunaju. Napisal je prvi slovenski roman Deseti brat. Napisal je tudi roman Rokovnjači, ki ga je dokončal Janko Kersnik. Pisal je tudi realistične povesti (Sosedov sin, Domen), zgodovinske povesti, na primer Jurij Kozjak, lepi janičar, humoresko Kozlovska sodba v Višnji Gori, roman Tugomer.
STIČNA
Obiskali smo enega najbolj znanih in najstarejših samostanov v Slovenijo – Stično. To je samostan za cisterijanske redovnike. V srednjem veku je bil versko, gospodarsko in kulturno središče Dolenjske, danes ga poznamo kot zgodovinsko pomemben spomenik na kulturnem in verskem področju. Tu so prepisovali molitve, pridige, pesmi in druga verska besedila. Danes je za javnost odprt. ti. križni hodnik, cerkev posvečena Žalostni Materi božji in muzej krščanstva.
Učenci 9. razreda

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost